De Europese richtlijn Solvency II, die verzekeraars sinds 2016 strengere kapitaaleisen oplegt, leidt ertoe dat verzekeraars beroepsgroepen met een hoge schadelast massaal buiten de deur zetten. Dat schrijft het FD dinsdag na een eigen rondgang en navraag bij brancheorganisaties.
Nu verzekeraars hogere buffers moeten aanhouden, “gooien ze alles eruit wat niet winstgevend is, vooral het afgelopen jaar”, zegt Enno Wiertsema, directeur bij Adfiz, de branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs.
Als voorbeelden van beroepsgroepen die hiervan de dupe zijn noemt het FD onder andere taxichauffeurs, veehouders, dakdekkers en verloskundigen. Binnen deze beroepsgroepen zouden mensen nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten. Het gaat volgens de krant voornamelijk om branches waarin veel schade aan voertuigen voorkomt en branches met incidentele, maar zeer kostbare schades, bijvoorbeeld vanwege brand of aansprakelijkheid.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven wordt het tijd “om de noodklok te luiden” en draait het sinds Solvency II alleen nog maar om rendement bij verzekeraars. “Dat is echt iets wat de politiek moet oppakken.”